Toenemende vraag naar drinkwater in 2035
De vraag naar drinkwater stijgt doordat de bevolking groeit, de economische activiteit toeneemt, de temperatuur stijgt en periodes van droogte toenemen. De huidige drinkwaterproductie is niet voldoende om aan de verwachte vraag in 2035 te voldoen. Daarom zijn nieuwe bronnen nodig. Hiervoor onderzoeken PWN, Vitens en Waternet aanvullende drinkwaterbronnen in de regio. Denk hierbij aan het Gooimeer, het Eemmeer en het Amsterdam-Rijnkanaal. Daarbij wordt ook onderzocht hoe de drinkwaterproductie en eventuele buffer kunnen bijdragen aan de waterhuishouding en natuur in ‘t Gooi. Het doel is een duurzame en toekomstbestendige drinkwatervoorziening waar we ondanks klimaatverandering op kunnen bouwen.
Samen verkennen
Om een compleet beeld te vormen vanuit verschillende belangen en invalshoeken betrekken de drie waterbedrijven verschillende partijen zoals gemeenten, provincies, Rijkswaterstaat, waterschappen, natuurorganisaties en LTO. Met hen wordt onder andere de impact op de waterhuishouding en natuur uitgebreid in kaart gebracht zodat dit meegenomen kan worden in de besluitvorming. Het onderzoek zit nu in de verkennende fase waarin de volgende onderdelen worden onderzocht:
- Van welk water kan het best drinkwater worden gemaakt (het Gooimeer, Eemmeer of het Amsterdam-Rijnkanaal).
- Hoe kan dit oppervlaktewater het best gezuiverd worden?
- Kan het gezuiverde water in de bodem worden opgeslagen als buffer voor tijden van slechte oppervlaktewaterkwaliteit en droogte?
Besluit en vervolg
Eind 2023 hebben de directies van PWN, Vitens en Waternet besloten dat zij een vervolg willen geven aan de verkenningsfase van WAAG.
De komende 2 jaar gaan de drie drinkwaterbedrijven onderzoeken wat de beste manier is om meer drinkwater te maken in het Gooi. In samenwerking met de verschillende betrokken partijen worden aanvullende onderzoeken gedaan om dit uit te zoeken. Zo wordt verder onderzocht van welk water we het beste drinkwater kunnen maken: water uit het Amsterdam-Rijnkanaal, Gooimeer of Eemmeer en hoe we dat het beste kunnen maken. Ook onderzoeken de drinkwaterbedrijven hoe deze uitbreiding van de drinkwaterproductie op nog een andere manier kan bijdragen aan de omgeving en of er aantrekkelijke combinaties zijn te maken met andere werkzaamheden. In deze periode worden ook inwoners, belangengroepen en volksvertegenwoordigers betrokken.
Vervolgens worden verschillende fases doorlopen: van planuitwerking, vergunningsprocedures, definitief ontwerp, aanbesteding tot de uiteindelijke bouw van een waterzuivering en aanleg van leidingen.
Als alles voorspoedig verloopt, dan stroomt het eerste water van deze samenwerking in 2035 uit de kraan.