Meer vraag naar drinkwater
Amsterdam groeit. Er komen meer wijken en dus meer inwoners bij. Daardoor verwacht de gemeente dat de vraag naar drinkwater de komende jaren zal stijgen naar 122 miljoen kuub per jaar in 2050. Op dit moment maakt Waternet 95 miljoen kuub drinkwater per jaar. Waternet werkt aan oplossingen om ook in de toekomst genoeg drinkwater te kunnen leveren. Door de zuivering uit te breiden kan tot 6 miljoen kuub water per jaar extra worden gehaald uit de bestaande bronnen Bethunepolder en Amsterdam-Rijnkanaal en worden gezuiverd tot drinkwater. Ook maakt de extra langzame zandfilterinstallatie het mogelijk om het water nog beter te zuiveren.
“De bouw van de langzame zandfilters wordt binnenkort aanbesteed. De verwachting is dat het ontwerpen en bouwen eind 2024 begint en de nieuwe installatie in 2028 in gebruik kan worden genomen”, zegt Ewoud de Jong Posthumus, opdrachtgevende assetmanager bij Waternet.
Globale planning
Hieronder een globale eerste planning van de bouw:
2023 |
Voorbereiding aanbesteding |
2024 |
Aanbesteding en voorbereiden bouw |
2025 |
Start bouw |
2028 |
Langzame zandfilters in gebruik |
Voorbereiding
“Het duurt nog een tijdje voordat collega’s op Weesperkarspel en bewoners in de directe omgeving iets gaan merken van de bouw”, aldus omgevingsmanager Royny Mathan. “De komende tijd zijn we met de aanbesteding en de nodige vergunningen bezig. Als de aannemer bekend is, kunnen we meer vertellen over de planning en wat de werkzaamheden betekenen voor de omgeving.”
Wat is een langzame zandfilter en wat doet het?
Een langzaam zandfilter is een grote loods met daarin grote bakken zand waar we water door laten stromen. Aan het einde van het zuiveringsproces wordt het water in de langzame zandfilter gefilterd met dit speciaal fijn zand. Het zand houdt de laatste deeltjes tegen. Deze deeltjes zijn nog overgebleven na het filteren met koolstof. Het zand houdt ook overgebleven bacteriën tegen. En andere stoffen waar mensen ziek van kunnen worden. Na deze zuiveringstap is het water veilig om te drinken. En van de beste kwaliteit!
U draait uw kraan open en er komt helder en schoon water uit. Maar hoe maken we dat water eigenlijk? En waar komt het nou precies vandaan? Bekijk stap voor stap waar het drinkwater van Waternet vandaan komt.
Meer informatie
Lees meer over de toekomst van drinkwater en wat Waternet doet om te zorgen voor voldoende drinkwater.