Als we een kookadvies geven, raden we u aan uw drinkwater 3 minuten te koken voordat u het drinkt of gebruikt om eten mee te maken. Dit doen we als we tijdens een controle bacteriën vinden die niet in het water horen. Door het water te koken gaan die bacteriën dood.
Het water moet 3 minuten koken om alle bacteriën te doden. Bijvoorbeeld in een fluitketel of een pan.
Helaas is het drinkwater soms tijdelijk niet schoon genoeg. Dit kan komen door een storing of door werkzaamheden. Bijvoorbeeld wanneer er een leiding open is geweest. Dan is er een kleine kans dat er vuil in de leiding is gekomen. Uit voorzorg krijgt u dan een kookadvies.
Een kookadvies duurt meestal 4 dagen. Als Waternet bacteriën vindt die niet in het drinkwater horen, nemen we altijd extra drinkwatermonsters om de kwaliteit te controleren. Deze controles duren een paar dagen. Wanneer we zeker weten dat het drinkwater weer aan de eisen voldoet, dan laten we dat weten.
Als het gaat om een klein gebied, dan brengt Waternet u persoonlijk op de hoogte. Dat doen we met een brief of via de telefoon. Zijn er problemen in een groter gebied? Dan informeren we mensen via lokale media, zoals RTV Noord-Holland en/of AT5 en vindt u informatie op onze website.
Nee, dat kan niet. In dit soort apparaten kookt het water maar heel kort, of blijft het onder het kookpunt. Kook het water dat u in dit soort apparaten gebruikt ook 3 minuten .
Ja, het water uit een kokendwaterkraan wordt langer dat 3 minuten op temperatuur gehouden, dus dat water hoeft u niet extra te koken.
Ja, het is beter als u het water voor de zekerheid kookt.
U kunt gewoon douchen en in bad gaan. Zorg er wel voor dat u geen water doorslikt.
Nee. Dit soort situaties zorgen bijna nooit voor klachten. Als u toch maag- en darmklachten hebt, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.
Dat verschilt per huisdier. Komt uw huisdier buiten en drinkt het soms water uit bijvoorbeeld sloten, vijvers en plassen? Dan hoeft u het water niet te koken. Voor huisdieren die alleen maar drinkwater drinken, raden we wel aan om het water 3 minuten te koken.
Nee. Meestal geven we een kookadvies uit voorzorg. Ondertussen onderzoeken we of er bacteriën in de water zitten die slecht voor u kunnen zijn. Door een kookadvies te geven zorgen we ervoor dat de kans dat iemand ziek wordt zo klein mogelijk is.
Hebt u maagklachten of darmklachten? Neem dan contact op met uw huisarts.
De bacteriën E.coli en enterococcen komen voor in de poep van mensen en dieren. Hoewel ze meestal ongevaarlijk zijn, kunnen ze soms wel gevaarlijk zijn voor kwetsbare mensen. Bijvoorbeeld bij kinderen en ouderen. U kunt er maag- en darmklachten van krijgen, zoals diarree.
Waternet onderzoekt het drinkwater elke dag. Want in drinkwater mogen geen bacteriën zitten die mensen ziek kunnen maken. We nemen daarom elke dag watermonsters op tientallen plekken. Als we niet zeker weten of het water helemaal veilig is, geven we een kookadvies af tot we dat wél zeker weten.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom bacteriën in het drinkwater komen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als er grondwater in een leiding is gekomen. Of als een leiding lek raakt bij graafwerkzaamheden of bij een leidingbreuk.
Dat hangt af van hoe erg de vervuiling is. Eerst spoelen we het leidingnet door met water. Als dat niet genoeg is, spoelen we de leidingen door met chloor om de bacteriën te doden. Als het water heel erg vuil is kunnen we ook besluiten om tijdelijk chloor aan het drinkwater toe te voegen. We blijven daarna watermonsters nemen om te controleren of de vervuiling verdwenen is.
Nee. E.coli hecht zich niet aan leidingen. We ontwerpen het leidingnet zo dat het ‘zelfreinigend’ is. Dat het zichzelf schoonhoudt dus. Minimaal 1 keer per dag spuiten we water met een hoge snelheid door de leidingen heen. Zo zorgen we ervoor dat er geen vuil achterblijft in het leidingnet of aan de wand.
Het kan zo zijn dat uw drinkwater van een andere plek komt dan het drinkwater van uw overbuurman. Dan kan hij zijn drinkwater wel blijven drinken en u niet. We nemen op verschillende plekken watermonsters waardoor we heel precies weten waar het drinkwater vervuild is.