Overlast door regen
Het regent steeds vaker en harder. In een korte tijd valt er dan meer regen dan ons riool aankan. Binnen een half uur kunnen straten onder water staan. Kelders en tunnels lopen vol met water. Zelfs putdeksels op straat kunnen omhoog komen. We nemen daarom maatregelen om overlast zoveel mogelijk te voorkomen. Lees wat u zelf kunt doen als het regent.
Waternet zorgt er in Amsterdam voor dat het rioolstelsel goed werkt. Regenwater stroomt normaal snel weg via het riool. Maar het riool is niet gebouwd op extreme regenval. En dus kan extreme regenval voor overlast zorgen.
Wat doet Waternet?
Het kost veel tijd om de stad in te richten op dit soort extreem weer. En met alleen het riool uitbreiden komen we er niet. Dat is veel te duur. Ook is er onder de grond vaak geen ruimte voor meer rioolbuizen. We werken daarom aan allerlei nieuwe manieren om met regenwater om te gaan. Bekijk voorbeelden van nieuwe oplossingen.
Waternet kan dit probleem niet alleen oplossen. We werken met zoveel mogelijk partijen samen om het probleem aan te pakken. Dat doen we via het netwerk Amsterdam Weerproof.
Hulp nodig?
Ziet u een putdeksel omhoogkomen als het regent? Of ziet u een verstopte put? Laat het ons weten via 0900 93 94 (normale belkosten). Dan weten wij waar problemen kunnen ontstaan. En waar we in actie moeten komen. Bij wateroverlast lossen we als eerste de meest gevaarlijke situaties op. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar.
Bij direct gevaar
Is er direct gevaar door het water? Is er bijvoorbeeld iemand in nood? Bel dan de brandweer via alarmnummer 112.
Wateroverlast in kelder of souterrain
Staat uw kelder of souterrain onder water? Of loopt het water uw huis binnen door een hevige regenbui? Probeer eerst zelf het water weg te halen met een dweil of pomp. U kunt ook bellen met een loodgieter. Bel bij een levensbedreigende situatie altijd het alarmnummer 112. Lees meer over wat te doen bij wateroverlast.
Zelf wateroverlast in huis voorkomen
Regen valt overal, ook op uw dak of uw tuin. Gelukkig kunt u zelf wateroverlast voorkomen. Bijvoorbeeld door een groen dak te nemen of een regenton. Of haal tegels uit uw tuin! Kijk voor alle tips op weerproof.nl.
U kunt u zelf ook veel doen om uw huis te beschermen tegen regen. Zo hebt u bij hevige buien minder overlast.
Zo voorkomt u wateroverlast in huis
Schade door water?
Hebt u schade door water dat in uw huis is gestroomd? Neem dan contact op met uw verzekering. Waternet vergoedt geen schade die in uw woning is ontstaan.
Wat gebeurt er met ons regenwater?
In deze video laten we zien wat er met ons regenwater gebeurt.
U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.