PFAS in het drinkwater
PFAS is een groep van chemische stoffen die in heel veel producten worden gebruikt. Bijvoorbeeld in waterafstotende kleding, anti-aanbakpannen en verpakkingen. Deze stoffen komen ook in de lucht, de bodem en in het water terecht. Hierdoor zitten er ook hele kleine hoeveelheden van deze schadelijke stoffen in het drinkwater. U kunt het drinkwater gelukkig wel veilig drinken.
Wat is PFAS?
PFAS is de verzamelnaam van een groep van bijna 6.000 verschillende chemische stoffen. Deze stoffen kunnen goed tegen hoge temperaturen. En ze stoten water, vuil en vet af. Ze zitten ze in veel producten die we elke dag gebruiken. Zoals in anti-aanbakpannen en verpakkingen.
PFAS zijn schadelijk voor onze gezondheid, en voor het milieu. Ze breken moeilijk af en blijven heel lang in de natuur aanwezig. Daarom noemen we ze wel ‘forever chemicals’. De PFAS die we binnenkrijgen door eten of drinken breken ook heel moeilijk af. Zo komt er steeds meer PFAS in ons.
Hoe komt PFAS in het drinkwater?
Bij het maken en gebruiken van PFAS komen afvalstoffen vrij. Die komen via de lucht of via afvalwater in de natuur terecht. Via de grond kan PFAS ook in de bodem komen en daarna in het grondwater. Fabrikanten mogen water waar PFAS in zit nog steeds in onze rivieren laten wegstromen. Dit rivierwater wordt daarna gebruikt om drinkwater van te maken.
Is mijn kraanwater nog veilig?
U kunt het water uit de kraan gewoon drinken. Onderzoeksinstituut Het Waterlaboratorium meet elke dag de waterkwaliteit voor Waternet. Zo weet u zeker dat uw drinkwater altijd goed is. De hoeveelheid PFAS meten we iedere maand. Ook hele kleine hoeveelheden PFAS kunnen we zien. Het drinkwater van Waternet voldoet ruim aan de Europese eisen voor PFAS.
Bekijk onze waterkwaliteitsrapportages
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert wel om in de toekomst strengere regels te maken voor drinkwater in Nederland. Deze nieuwe regels kijken naar de nieuwste informatie en beoordelen de verschillende soorten PFAS -stoffen op een ander manier.
Schoon drinkwater begint bij de bron
PFAS hoort niet in de natuur en al helemaal niet in onze bronnen voor drinkwater. Samen met andere Nederlandse en Europese waterbedrijven zetten we ons in voor een Europees verbod op alle PFAS-stoffen. Ook moeten de regels voor het laten wegstromen van PFAS in rivieren strenger en duidelijker worden. Zo zorgen we ervoor dat er zo weinig mogelijk PFAS in het milieu en in drinkwater komt.