PFAS en drinkwater
PFAS in voedsel, bodem, lucht, producten en (kraan)water is steeds vaker in het nieuws. Gelukkig laat onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zien dat kraanwater in Nederland veilig is om te drinken. Ons drinkwater voldoet bovendien aan de strenge eisen van de Nederlandse Drinkwaterwet én de Europese drinkwaterrichtlijn. Wel adviseert het RIVM dat de hoeveelheid PFAS die we tijdens ons hele leven binnenkrijgen omlaag moet.
Is mijn drinkwater veilig?
Jazeker. U kunt het water uit uw kraan met een gerust hart drinken. Ons drinkwater voldoet aan de strengste eisen. We houden de kwaliteit van ons drinkwater en van onze bronnen voortdurend in de gaten. Het Waterlaboratorium meet elke dag de waterkwaliteit voor Waternet. Zo weten we zeker dat uw drinkwater altijd schoon en gezond is.
We meten ook de hoeveelheid PFAS in het drinkwater. Zelfs de kleinste hoeveelheden PFAS kunnen we zien. De meeste stoffen in ons water meten we in microgrammen, maar de hoeveelheid PFAS in ons water is zo laag dat we die in nanogrammen meten. Bekijk hoe klein een nanogram is:
1 milligram = 0,001 gram
1 microgram = 0,000 001 gram
1 nanogram = 0,000 000 001 gram
Zelfs als deze hele kleine deeltjes PFAS achterblijven na het zuiveren, voldoet ons drinkwater ruim aan de zeer strenge eisen van de Nederlandse Drinkwaterwet en de Europese drinkwaterrichtlijn.
Bekijk onze waterkwaliteitsrapportages
Wat doet Waternet tegen PFAS?
Waternet werkt actief aan het verwijderen van PFAS in drinkwater. We nemen extra zuiveringsmaatregelen om de hoeveelheid PFAS in het drinkwater nog beter te verwijderen. Door betere technieken kunnen we de hoeveelheid PFAS in kraanwater steeds beter verwijderen. Sinds 2022 maken we een deel van onze actieve koolfilters bij onze waterzuiveringsinstallaties sneller schoon. Door deze filters vaker schoon te maken neemt de hoeveelheid PFAS in ons drinkwater af.
Daarnaast doen we onderzoek en werken we samen met experts om de beste maatregelen te nemen tegen PFAS. Ook zetten we ons samen met andere drinkwaterbedrijven in voor een totaalverbod op PFAS. Zo pakken we de vervuiling bij de bron aan en zorgen we voor schoon en veilig drinkwater. Want wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit gezuiverd te worden.
Hoe komen PFAS in drinkwaterbronnen terecht?
Bij het maken en gebruiken van stoffen en producten met PFAS komen PFAS vrij. Dit gebeurt ook bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Zo komen PFAS via de lucht of via afvalwater in de natuur terecht. En daardoor ook in onze bronnen. In sommige gevallen wordt water met PFAS door de industrie in rivieren geloosd. Waternet gebruikt rivierwater uit de Rijn om drinkwater te maken. We houden onze drinkwaterbronnen scherp in de gaten en zuiveren ons water heel goed. Zo blijft ons kraanwater schoon en gezond.
Schoon drinkwater begint bij de bron
PFAS horen niet in de natuur en al helemaal niet in onze bronnen voor drinkwater. Daarom zetten we ons samen met andere Nederlandse en Europese waterbedrijven in voor een Europees totaalverbod op PFAS. Zo zorgen we ervoor dat deze stoffen niet in onze drinkwaterbronnen terechtkomen. Ook blijft drinkwater zo voor iedereen betaalbaar.
Meer weten over PFAS
Het RIVM doet onderzoek naar PFAS. Bekijk meer informatie op de website van het RIVM over:
- Wat zijn PFAS? (U verlaat deze site)
- PFAS in Drinkwater (U verlaat deze site)
- Risico’s van PFAS voor gezondheid en milieu (U verlaat deze site)
Wilt u meer weten? Bekijk ook de veelgestelde vragen hieronder.