Zitten er microplastics in drinkwater?
Plastic dat in de natuur achter blijft valt vaak uit elkaar in kleine deeltjes. Deze deeltjes noemen we microplastics. Ze zijn slecht voor dieren en voor de kwaliteit van het water in rivieren, plassen en de zee. Maar hoe zit het met ons drinkwater?
Ons drinkwater is van hoge kwaliteit. Het Waterlaboratorium meet elke dag de waterkwaliteit. Ze meten de hoeveelheid van verschillende stoffen in het water. En kijken naar de smaak, geur en temperatuur. Het Waterlaboratorium onderzocht ook of er microplastics in het water zitten.
You can't view this video because tracking cookies have been disabled. Read more on the privacy & cookies page.
Weinig microplastics in drinkwater
Goed nieuws! Er zitten nauwelijks microplastics in ons drinkwater. Onze zuiveringsinstallaties doen hun werk dus goed. Om 1 stukje microplastic via kraanwater binnen te krijgen moet je 71 liter drinken. Dat zijn 350 glazen water. We gebruiken gemiddeld 141 liter per dag. Dan kom je dus ongeveer 2 stukjes microplastic tegen. Deze stukjes zijn echt héél klein, ongeveer even dik als een haar. Ze worden niet of nauwelijks opgenomen in ons lichaam en we poepen ze gewoon weer uit.
Voorkomen is beter dan zuiveren
Fijn nieuws voor het drinkwater, maar niet voor het milieu. Er wordt helaas steeds meer plastic achtergelaten in de natuur. Jaarlijks vissen onze medewerkers 42.000 kilo plastic uit de Amsterdamse grachten. Kleinere stukken plastic halen we bij het Westerdok uit het water met een bellenscherm: de Bubble Barrier.
Scrub van kalk
Nog beter is het als er helemaal geen plastic in de natuur komt. Daarom leveren we bolletjes calciet aan een producent van gezichtscrème. Die bolletjes zijn namelijk erg geschikt als scrub. Scrub wordt nu meestal gemaakt van kleine stukjes plastic. Door plastic te vervangen door calciet komt er dus geen plastic in de natuur. Alle beetjes helpen!