Geschiedenis van 100 jaar schoon water
Tot eind 19e eeuw was het water in de grachten nog erg vies. Uitwerpselen, afval en rotte vissen dreven rond. Mensen werden er behoorlijk ziek van. In 1921 besloot het stadsbestuur van Amsterdam dat het belangrijk was om dit vieze water schoon te maken. En in 1924 was de eerste rioolwaterzuivering een feit. Maar het verhaal begint al iets eerder. Lees mee!
Wilt u meer weten over de gebeurtenissen in een bepaald jaar? Klik dan in de tijdslijn op het blok of pijltje.
Blijf op de hoogte
1847 Poep-ophaaldienst
Volgens huisarts Samuel Sarphati kon het zo niet langer. Hij zorgde voor een poep-ophaaldienst. Poep werd nu nog in de grachten gegooid en dat zorgde voor vies water. Dit water gebruikten mensen ook als drinkwater.
1871 Eerste vorm van riolering in Amsterdam
Ingenieur Liernur kwam met het idee om huishoudelijk afvalwater en ontlasting te scheiden. De poep werd met een wagen opgezogen en afgevoerd. Leuk weetje: vacuum-wagens die in 1871 werden ontworpen, gebruiken we nu nog steeds.
1916 Smeerpijp
Amsterdammers voerden hun regenwater en vuile water nu af via de smeerpijp. Hierbij kwamen het regenwater en het afvalwater in hetzelfde riool terecht.
1921 Bouw van de eerste rioolwaterzuivering en een gescheiden riool
In 1921 breidde Amsterdam zich uit. Dit was dé aanleiding voor het stadsbestuur en de polderschappen om te kiezen voor een gescheiden rioolstelsel en het schoonmaken van vies water.
1924 – 1942 4 rioolwaterzuiveringen
Na het besluit van 1921 werd in 1924 de eerste rioolwaterzuivering opgeleverd. Deze stond in Watergraafsmeer. Tussen 1924 en 1939 werden er nog 3 rioolwaterzuiveringen gebouwd.
1955 Maandag wasdag
Steeds meer mensen gebruikten wasmiddelen waarin allerlei synthetische stoffen zaten. Deze stoffen zorgden voor heel veel schuim in de rioolwaterzuiveringen.
1970 Waterschappen mogen rioolwaterzuiveringstaken uitvoeren
Vanaf 1970 mochten waterschappen de rioolwaterzuiveringstaken uitvoeren. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht zorgde vanaf toen voor schoon water.
1972 Boek ‘Behandeling van afvalwater’
Amsterdamse stadsingenieur Koot brengt een belangrijk boek voor de Nederlandse afvalwaterwereld uit: ‘Behandeling van afvalwater’.
1974 Vetzeef op rioolwaterzuivering West
Met de komst van boilers in de keukens hadden we heet water. Dat was fijn, maar zorgde ook voor meer vet in het riool. Mensen spoelden nu de borden af. Voor die tijd veegde ze borden af met een oude krant of een stuk brood. Het vet was slecht voor de zuivering. Daarom werd er in 1974 een vetzeef op de rioolwaterzuivering West gebouwd.
1982 Einde van de smeerpijp
Al het rioolwater van Amsterdammers werd vanaf nu schoongemaakt voordat het terug de natuur in ging. Door de komst van de rioolwaterzuivering Oost op Zeeburgereiland kwam een einde aan het lozen van vies water via de ‘smeerpijp’ in het IJmeer.
1987 Grachtenpanden aangesloten op het riool en biogas omzetten in elektriciteit
De laatste grachtenpanden werden aangesloten op het riool. En op de rioolwaterzuivering West werd biogas omgezet in elektriciteit.
1993 Oplevering rioolwaterzuivering Westpoort
Oplevering van rioolwaterzuivering Westpoort met aparte straten voor het schoonmaken van huishoudelijk en industrieel afvalwater.
1997 Oprichting Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR)
DWR was een dienst voor riolering en het schoonmaken van vies water in één. De dienst werkte in opdracht van Waterschap Amstel Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam.
2006 Nieuwe rioolwaterzuivering West en uitwisselen van energie
In het Westelijk Havengebied staat een nieuwe rioolwaterzuivering. Hier wisselen we energie uit met het Afval Energie Bedrijf (AEB). Vanuit de rioolwaterzuivering leveren we slib aan AEB en tot 2021 ook biogas. En AEB levert warmte en elektriciteit terug aan de zuivering om rioolwater schoon te maken.
2006 Oprichting Waternet
Waternet is het enige waterbedrijf in Nederland dat zorgt voor de hele waterkringloop. We zorgen voor veilig, schoon en voldoende water. In de natuur en om te drinken.
Meer weten?
Benieuwd wat we vanaf 2006 tot 2021 deden en nog steeds doen? Lees hier verder! Of lees onze plannen voor de toekomst.
In rioolwater zitten veel kostbare stoffen die we opnieuw kunnen gebruiken. Ook gebruiken we het afvalwater voor het opwekken van groene energie.
Lees meerGroeiende steden en klimaatverandering vragen om nieuwe oplossingen. Wat doen wij om klaar te zijn voor de toekomst?
Lees meer