Grondwateronderlast
Als het grondwater te laag staat, kan dit negatieve gevolgen hebben. Dit heet grondwateronderlast. De houten palen waarop is gebouwd, kunnen dan gaan rotten. Dat beschadigt de fundering van huizen en andere gebouwen.
In de zomer daalt de grondwaterstand en in de winter is deze hoger. Dat is normaal. Maar grondwater kan ook erg laag komen te staan. Bijvoorbeeld wanneer het erg lang niet regent. Of wanneer bewoners of bedrijven veel water uit de grond pompen. Grondwateronderlast is slecht voor de fundering van gebouwen. Daarom is het belangrijk om grondwateronderlast op tijd te herkennen.
Hebt u grondwateronderlast?
U kunt erachter komen of u grondwateronderlast hebt. U hebt dan gegevens over de grondwaterstand en over uw fundering nodig.
Grondwaterstand
U kunt de hoogte van het grondwater in uw omgeving bekijken op de kaart met peilbuizen (U verlaat deze site). Staat er geen peilbuis bij u in de buurt? Dan kunt u beter zelf een peilbuis in uw tuin of naast uw huis plaatsen. Zo meet u de exacte hoogte van het grondwater vlakbij de fundering van uw huis.
Uw fundering
Wilt u kijken of houten funderingspalen droog staan? Dan moet u de hoogte van de paalkoppen van uw fundering weten. Soms staan deze gegevens van uw huis in het archief van de gemeente Amsterdam (U verlaat deze site). Weet u de hoogte van het grondwater en de hoogte van de paalkoppen in uw fundering? Dan kunt u deze twee hoogtes vergelijken. U weet dan of u grondwateronderlast hebt.
Wat kunt u zelf doen?
U bent zelf verantwoordelijk voor de fundering van uw huis. Denkt u dat u last hebt van grondwateronderlast? Het Stappenplan (U verlaat deze site) van het Kenniscentrum aanpak funderingsproblematiek (KCAF) biedt een overzichtelijke handleiding voor een aanpak.
Zelf verhogen van de grondwaterstand
De houten palen onder uw huis mogen niet droog komen te staan. Ze kunnen dan gaan rotten en de fundering van uw huis beschadigen. U kunt de grondwaterstand zelf verhogen. Zorg er dan voor dat regenwater in de grond terecht kan komen. Enkele voorbeelden zijn:
- verharding weg te halen en te vervangen door gras of planten
- regenpijpen door te zagen, zodat het regenwater op de grond terechtkomt
- waterdoorlatende verharding en infiltrerende buizen aan te leggen
- lees de informatie van het KCAF (U verlaat deze site).
Let wel op dat het grondwater niet te hoog komt te staan! Dit kan zorgen voor grondwateroverlast.
Vragen?
Hebt u vragen over de grondwaterstand? Neem dan contact op met onze klantenservice.