Bellenscherm in Amsterdam blijft: vangt 1 ton plastic afval per jaar
Er wordt onderzocht waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen.
Lees meerDe drinkwatervoorziening in Amsterdam bereikt binnen vijf tot tien jaar haar maximale capaciteit. Door de groeiende behoefte aan drinkwater in de stad en de toenemende druk op drinkwaterbronnen is de vraag straks groter dan het aanbod.
De drinkwaterproductie in Leiduin
Flinke investeringen in de drinkwaterwinning en -productie zijn daarom nodig om iedere klant te kunnen blijven voorzien van drinkbaar kraanwater. Dit blijkt uit de recent gepubliceerde toekomstvisie tot 2050 van Waternet.
Voor de periode vanaf nu tot 2050 voorziet Waternet een groei van de drinkwatervraag met ongeveer 25 miljoen m3 extra per jaar. Dit terwijl de concurrentie om drinkwaterbronnen toeneemt vanuit natuurbeheer en landbouw. Ook hebben industrie en datacenters mogelijk meer water nodig.
Op dit moment produceert Waternet op twee locaties totaal 95 miljoen m3 drinkwater per jaar. Om in de extra vraag te voorzien moet de win- en productiecapaciteit fors worden uitgebreid. Ook is het nodig de capaciteit van de transportleidingen voor drinkwater uit te breiden zodat voor klanten de waterdruk voldoende blijft. Waternet verwacht dat de capaciteit van de belangrijkste bronnen voldoende blijft maar dat de inspanningen die nodig zijn om drinkwater te zuiveren toenemen door vervuiling met PFAS, medicijnresten en microverontreinigingen.
De Rijn en de Bethunepolder zijn en blijven de belangrijkste bronnen voor Amsterdams drinkwater. Door toenemende vervuiling zal extra zuivering nodig zijn om het water drinkbaar te houden. Er zijn nog steeds veel industriële lozingen van chemische bedrijven langs de Rijn. Het verbeteren van de waterkwaliteit vraagt daarom ook de komende jaren nog om stevige inspanningen. Waternet pleit daarom in RIWA-Rijn verband voor een Europees totaalverbod van PFAS, omdat deze stoffen slecht afbreken en daardoor lang in het milieu aanwezig blijven. “Wat er in Duitsland niet geloosd wordt, hoeven wij er niet uit te zuiveren”.
Drinkwater is relatief goedkoop - zeker vergeleken met wat een huishouden betaalt voor gas en elektriciteit. Bij toenemende vervuiling stijgen echter de kosten die Waternet moet maken om het drinkwater zuiver te houden. Bekijk de kosten voor drinkwater.
Er wordt onderzocht waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen.
Lees meerHet gaat de komende dagen flink vriezen. Op sommige plekken is er kans op gevaarlijk ijs.
Lees meerWonen, werken en genieten in Heuvelrug, Gooi en Vechtstreek vraagt om meer aandacht voor water en natuur.
Lees meer100 jaar geleden waren de grachten erg vies. Nu kunnen we er in zwemmen. Hoe hebben we dat voor elkaar gekregen?
Lees meer