Bellenscherm in Amsterdam blijft: vangt 1 ton plastic afval per jaar
Er wordt onderzocht waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen.
Lees meerWe zijn bijna klaar met het schoonmaken van ’t Slijk! Vroeger stortte men vuil in deze zijtak van de Vecht, vlakbij Maarssen. Al dat vuil is slecht voor de waterkwaliteit en de natuur. Daarom zijn we in 2018 begonnen met een grote schoonmaak van het gebied.
’t Slijk bestaat uit twee plassen en een moeras met een erg vervuilde bodem. ’t Slijk staat in open verbinding met de Vecht. Daarom hebben we een tijdelijke dam geplaatst tussen de plassen en de Vecht. Daarna hebben we de bodem van de plassen afgegraven. Zo is het ergste vuil eruit.
Als laatste stap gaan we nu de bodem van de plassen afdekken. Zo kan het laatste vuil dat nog in de bodem zit niet in het water terechtkomen. Dat doen we met een speciaal soort doek (geotextiel) met daarop gevlochten wilgentakken. Tussen de takken komt een laag veen. En daar bovenop komt weer een laag geotextiel met zand. Zo maken we een stevige bodem. De nieuwe situatie maakt ’t Slijk geschikt als broedkamer voor vissen.
Pieter Kruiswijk, dagelijks bestuurder van het waterschap: "We dekken eerst de Noordplas af en daarna de Zuidplas. In december is ’t Slijk weer schoon. Dan halen we de dam tussen ’t Slijk en de Vecht weer weg. Zo is de plas weer toegankelijk vanaf de Vecht. Maar in de eerste plaats is ‘t Slijk een prachtig natuurgebied. Het is niet geschikt voor recreatie, maar wel als kraamkamer voor vissen."
Het televisieprogramma EenVandaag zond op 18 oktober 2018 een reportage uit over de laag met wilgentakken die we gaan gebruiken. Ga naar de website van EenVandaag (U verlaat deze site) om de aflevering te bekijken.
Bekijk ook de reportage over het schoonmaken van 't Slijk op RTV Stichtse Vecht (U verlaat deze site).
Er wordt onderzocht waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen.
Lees meerHet gaat de komende dagen flink vriezen. Op sommige plekken is er kans op gevaarlijk ijs.
Lees meerWonen, werken en genieten in Heuvelrug, Gooi en Vechtstreek vraagt om meer aandacht voor water en natuur.
Lees meer100 jaar geleden waren de grachten erg vies. Nu kunnen we er in zwemmen. Hoe hebben we dat voor elkaar gekregen?
Lees meer