Bellenscherm in Amsterdam blijft: vangt 1 ton plastic afval per jaar
Er wordt onderzocht waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen.
Lees meerVan 29 november tot 20 januari verlicht het Amsterdam Light Festival weer onze grachten! Bewonder bijna dertig kunstwerken van kunstenaars uit de hele wereld. Tijdens deze editie vragen we aandacht voor plastic in het Amsterdamse water.
Vanaf 29 november is het werk Parabolic Lightcloud te zien
Voor de zevende editie van dit bijzondere festival adopteert Waterschap Amstel, Gooi en Vecht het kunstwerk Parabolic Lightcloud (U verlaat deze site). Dit werk is een wolk van 1.000 led-lichtjes en 800 meter touw van plastic flessen. Daarmee staat het kunstwerk symbool voor de problemen met plastic in ons water.
Meer informatie over alle kunstwerken vindt u bij het Amsterdam Light Festival (U verlaat deze site).
Waternet schept elke dag 3.500 kilo afval uit het water. Maar toch blijft er nog veel plastic rommel in het water drijven. Als dit plastic te lang in het water blijft, brokkelt het af in triljoenen hele kleine deeltjes. Deze plastic deeltjes zijn slecht voor de waterkwaliteit. Dieren die in het water leven, krijgen deze plastics binnen.
Zorgen voor schoon water is een belangrijke taak van het waterschap (U verlaat deze site). De waterkwaliteit in de Amsterdamse grachten (U verlaat deze site) is over het algemeen goed. Toch vinden we veel stoffen in het water die met het blote oog niet te zien zijn. Naast kleine plastic deeltjes zijn dit medicijnresten en stoffen die boeren gebruiken om planten te beschermen. Het waterschap wil deze vervuiling aanpakken.
Het waterschap adopteert het kunstwerk Parabolic Lightcloud samen met Amsterdam Clean Water. Dit initiatief van 7 organisaties zet zich in voor minder afval in het Amsterdamse water.
Wilt u weten wat u kunt doen voor schoner water in de stad? Kijk dan op amsterdamcleanwater.nl (U verlaat deze site).
Er wordt onderzocht waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen.
Lees meerHet gaat de komende dagen flink vriezen. Op sommige plekken is er kans op gevaarlijk ijs.
Lees meerWonen, werken en genieten in Heuvelrug, Gooi en Vechtstreek vraagt om meer aandacht voor water en natuur.
Lees meer100 jaar geleden waren de grachten erg vies. Nu kunnen we er in zwemmen. Hoe hebben we dat voor elkaar gekregen?
Lees meer