Bellenscherm in Amsterdam blijft: vangt 1 ton plastic afval per jaar
Er wordt onderzocht waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen.
Lees meerWaternet onderzoekt of we de diepte van water kunnen meten met lasers. De lasers zitten in een vliegtuig. Zo kunnen we in korte tijd een groot gebied meten. Hierdoor krijgen we meer en betere informatie dan meten met een peilstok. Zo kunnen we beter plannen waar we moeten baggeren.
Een sloot moet diep genoeg zijn om water af te voeren. Maar ook om een goede temperatuur te houden. Een sloot die niet diep genoeg is stroomt niet goed door. Hierdoor is het water warmer. Er komen dan problemen met zuurstof en de groei van algen. De diepte van het water is ook belangrijk voor waterplanten en dieren.
Op dit moment meten we met een peilstok. Hiervoor moet iemand punt voor punt de diepte meten in sloten. Dit is erg veel werk en duurt lang. Ook kloppen de metingen niet altijd.
Op meren en plassen gebruiken we vaak een meetbootje. Hiermee meten we met geluidsgolven hoe diep het water is. Op sloten kunnen we deze boot niet gebruiken. Sloten zijn niet breed of niet diep genoeg. Ook is varen door sloten soms moeilijk.
In het buitenland wordt al gewerkt met lasers. Vooral bij het meten in helder blauwe zeeën met een harde zandige of rotsachtige bodem. Voor sloten in het binnenland is deze techniek helemaal nieuw. De techniek ontwikkelt zich nog steeds en ons water wordt steeds helderder. Dat maakt het makkelijker om de diepte te meten met lasers.
Het meetapparaat zit in een vliegtuig. Zo kunnen we in korte tijd een groot gebied meten. We gebruiken een rode en een groene laser. De rode laser weerkaatst op water en op land. De groene laser kan door het water naar de bodem. Daar weerkaatst de groene laser. Deze legt dus een langere weg af. Met het verschil in tijd tussen de rode en groene laser meten we de waterdiepte.
Het meetapparaat is ongeveer zo groot als een koelkast. Het stuurt maar liefst 500.000 signalen per seconde uit. Zo zijn de metingen heel precies. Op elke vierkante meter meten we op meerdere punten.
In 2015 hebben we samen met hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Het Waterschapshuis en de provincie Utrecht een eerste test uitgevoerd met lasers. Het lukte bij de Vinkeveense Plassen om de waterdiepte te meten. Helaas lukte dit niet in de sloten in het gebied. Dat lag waarschijnlijk aan het type bodem van veen.
Een student heeft onderzocht hoe we wel meetresultaten konden krijgen in het veengebied. Dit laboratoriumonderzoek is gedaan met een ander type laser. En er werd getest met andere instellingen. Met succes! Deze resultaten zijn interessant voor alle waterschappen en Rijkswaterstaat. Met deze resultaten kunnen we beter plannen waar en wanneer we moeten baggeren. We hoeven niet meer te wachten op de resultaten van de metingen met de peilstok. Dit bespaart een hoop tijd.
We onderzoeken nu met deskundigen van Deltares, Het Waterschapshuis en Stowa of we de lasertechniek in Nederland gaan gebruiken. Ook onderzoeken we wanneer deze techniek wel of niet werkt. En we werken aan een plan om over verschillende soorten water te vliegen. Zoals sloten, vaarten, de Wadden en de kust van de Noordzee. En met bodems zoals klei, zand en veen.
Er is veel vraag naar deze techniek om waterdiepte te meten. Hier is wel meer onderzoek voor nodig. Wilt u meer weten of hebt u een goed idee? We dagen u uit om mee te denken.
Neem contact op met Edwin ter Hennepe, Adviseur Waterplannen van Waternet: [email protected] of 020-6083631.
Er wordt onderzocht waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen.
Lees meerHet gaat de komende dagen flink vriezen. Op sommige plekken is er kans op gevaarlijk ijs.
Lees meerWonen, werken en genieten in Heuvelrug, Gooi en Vechtstreek vraagt om meer aandacht voor water en natuur.
Lees meer100 jaar geleden waren de grachten erg vies. Nu kunnen we er in zwemmen. Hoe hebben we dat voor elkaar gekregen?
Lees meer