Bellenscherm in Amsterdam blijft: vangt 1 ton plastic afval per jaar
Er wordt onderzocht waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen.
Lees meerPlassen en poepen tijdens Valhalla festival in Amsterdam? Wij maken er kunstmest van! Dit doen we samen met ECO Toilet en organisator AIR&CO. Een uniek project waarmee we kostbare stoffen opnieuw gebruiken.
Via deze toiletten vingen we in 2016 urine op in de Heineken Music Hall in Amsterdam
De belangrijkste stof die we uit plas en poep halen is fosfaat. Fosfaat is een belangrijk onderdeel van kunstmest. De kunstmest wordt gebruikt voor onder andere voetbalvelden en tuinen in de stad. Valhalla festival (U verlaat deze site) is een muziekfestival in de RAI Amsterdam op zaterdag 23 december.
Urine van mannen werd eerder al door Waternet gebruikt om kunstmest mee te maken. Dat gebeurde onder andere tijdens Koningsdag, SAIL, Amsterdam Open Air en bij de concerthal AFAS Live. Nu kunnen we plas en poep van mannen én vrouwen opvangen voor kunstmest.
Eerder konden we alleen van pure plas van mannen kunstmest maken. In mobiele toiletten zit ook toiletpapier en andere rotzooi. Dat afval kon het apparaat niet aan. Hier hebben we nu een oplossing voor: een speciale zeef die de grove delen eruit haalt.
Alle plas en poep van het Valhalla festival verzamelen we. Daarna brengen we het naar ECO Toilet in Beverwijk. Hier zeven we de grove delen eruit. Het overgebleven 'slib' gaat naar het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Daar staat een bijzondere fabriek: het FosVaatje. Hier maken we van fosfaat een soort mest: struviet.
Fosfaat is een kostbare stof. Het komt namelijk weinig voor in de natuur. Maar een paar mijnen in de wereld hebben deze stof. Uiteindelijk raken deze bronnen uitgeput. Alle reden dus om fosfaat te bewaren en opnieuw te gebruiken.
Er wordt onderzocht waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen.
Lees meerHet gaat de komende dagen flink vriezen. Op sommige plekken is er kans op gevaarlijk ijs.
Lees meerWonen, werken en genieten in Heuvelrug, Gooi en Vechtstreek vraagt om meer aandacht voor water en natuur.
Lees meer100 jaar geleden waren de grachten erg vies. Nu kunnen we er in zwemmen. Hoe hebben we dat voor elkaar gekregen?
Lees meer