Bellenscherm in Amsterdam blijft: vangt 1 ton plastic afval per jaar
Er wordt onderzocht waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen.
Lees meerBlauwgroene daken of polderdaken zijn groene daken waar onder het groen extra water kan worden opgeslagen. Met dergelijke daken zijn woningen en hun omgeving beter beschermd tegen extreme regenval of droogte en hitte. Waternet, The Things Network en MetroPolder hebben software ontworpen waarmee de werking van die watervertragende (dak)systemen in één overzicht kan worden gecontroleerd én aangestuurd. Als veel neerslag wordt verwacht, kan met één handeling de maximale bergingscapaciteit beschikbaar worden gesteld. De verzamelde data worden op het centrale CPaaS (City Platform as a Service) gezet. Door informatie te delen kunnen nog onvoorziene handige verbindingen tussen databronnen mogelijk worden, om de stad nog beter in te richten. De huidige samenwerkingsovereenkomst loopt in 2019 af. Vóór die tijd wordt de applicatie nog uitgebreid met een neerslagvoorspellingsmodule, zodat de (dak)systemen automatisch op een neerslagvoorspelling kunnen worden aangestuurd.
Op de foto hierboven hebben Matthijs Monkelbaan (MetroPolder) en Rob Tijsen (Waternet) met de laptop via Skype contact met Sylvain Prost (The Things Network) en bekijken of Sylvain de dakklep op het Vivaldi-kantoor met de nieuwe applicatie kan aansturen.
Dit netwerk gaat een grote rol spelen in het RESILIO-project. Daarin worden in de periode 2019-2021 op corporatiewoningen slimme blauwgroene daken aangelegd met een totale dakoppervlakte van 10.000 m2. Vier verschillende Amsterdamse buurten - de Bellamybuurt, Geuzenveld, Oosterpark en Kattenburg - hebben een verhoogd risico op wateroverlast en schade bij extreme regenval en er staan veel corporatiewoningen met geschikte daken die aan vervanging toe zijn.
Blauwgroene daken kunnen veel water opvangen en tijdens hitte langer vocht verdampen, waardoor het in de buurt en de huizen koeler blijft. Ook vertoont de plantengroei op de daken een grote biodiversiteit. Waternet is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het systeem waarop alle daken kunnen worden aangesloten om een optimale waterberging en koeling te bereiken. Met dit netwerk ontstaat een nieuwe vorm van watermanagement op wijk- en gebouwenniveau.
RESILIO staat voor ‘Resilience nEtwork of Smart Innovative cLImate-adapative rOoftops’. Hierin werken de gemeente Amsterdam, Waternet, MetroPolder, Rooftop Revolution, HvA, VU, Stadgenoot, De Alliantie, De Key en Consolidated met elkaar samen. De gemeente Amsterdam is projecttrekker en stuurt alle partners aan. Als vernieuwend project op het gebied van klimaatadaptatie ontvangt het project een Europese subsidie van € 4,8 miljoen uit het UIA-programma (Urban Innovative Actions) van de Europese Unie.
De Dienst Zuidas wil met een vergelijkbaar project de polderdak-principes uitrollen op 25.000 m2 daken op de Zuidas. Rooftop Revolution heeft een parkdaken-scan uitgevoerd voor de Dienst Zuidas, de Green Business Club Zuidas en het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. De inventarisatie heeft de oppervlakte aan multifunctionele daken inzichtelijk gemaakt en de potentie voor nog te ontwikkelen dakoppervlakte aangegeven. Een deel daarvan is de afgelopen jaren al gerealiseerd. De verstedelijkte Zuidas heeft weinig ruimte om water op te vangen en de polderdaken moeten deze functie gaan vervullen.
In het project Smartroof 2.0, groeien op het dak van gebouw 002 op het voormalige Marineterrein tientallen verschillende soorten planten in een lichtgewicht blauwgroen dak met een gevarieerde beplanting. In dit project worden de verdamping en de energiebalans van het dak met sensoren gemonitord om inzicht te krijgen in de verkoelende capaciteit van blauwgroene daken in steden.
Er wordt onderzocht waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen.
Lees meerAls beheerder van aquathermiebronnen heeft Waternet de omgevingswarmtekaart opgezet.
Lees meerWaternet is bezig met een pilot om met drones inspecties uit te voeren van circa 14.000 zonnepanelen in Nieuwegein.
Lees meerMet drones kunnen we onze assets, gevels en daken inspecteren en controleren op lekkages. En het controleren van zonnepanelen op defecten.
Lees meer