Bellenscherm in Amsterdam blijft: vangt 1 ton plastic afval per jaar
Er wordt onderzocht waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen.
Lees meerWaternet helpt een consortium van onder andere TNO en Deltares met het testen van een nieuw type glasvezel waarmee in boorgaten het zoutgehalte van het omringende grondwater continu kan worden gemeten. Met dit soort diepe metingen (80-120 meter) komen we te weten waar het zoet-zout-grensvlak zich bevindt. Daarmee krijgen we beter zicht op de voorraad zoet grondwater in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
De meettechniek met glasvezel staat nog in de kinderschoenen, maar kan mogelijk worden ingezet als vervanging van de zoutwachterkabels, die Waternet en andere duinwaterbedrijven al decennia gebruiken om het zoet-zout-grensvlak vast te stellen. Naar verwachting kunnen we met deze nieuwe glasvezeltechniek veel vaker en op veel meer verschillende diepten meten dan met de zoutwachterkabels. De duurtest met de nieuwe glasvezel wordt uitgevoerd in een lekke peilbuis, die we speciaal voor dit soort doeleinden nog niet hebben dichtgestort. Bij het leegpompen van de lekke peilbuis verandert in korte tijd het zoutgehalte in de buis. Daardoor kan de nieuwe meettechniek goed worden getest.
Via deze link kom je op de website van het consortium: https://fosterproject.nl/ (U verlaat deze site)
Er wordt onderzocht waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen.
Lees meerAls beheerder van aquathermiebronnen heeft Waternet de omgevingswarmtekaart opgezet.
Lees meerWaternet is bezig met een pilot om met drones inspecties uit te voeren van circa 14.000 zonnepanelen in Nieuwegein.
Lees meerMet drones kunnen we onze assets, gevels en daken inspecteren en controleren op lekkages. En het controleren van zonnepanelen op defecten.
Lees meer