Bellenscherm in Amsterdam blijft: vangt 1 ton plastic afval per jaar
Er wordt onderzocht waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen.
Lees meerOm de uitstoot van het sterke broeikasgas lachgas (N2O) te reduceren en om energie te besparen richten wij één van de zuiveringsstraten van de rwzi Amsterdam West in als onderzoekstraat. We installeren extra sensoren om het influent en het zuiveringsproces op de belangrijkste parameters real-time te monitoren en het proces te sturen met artificial intelligence (AI). Dat is belangrijk, omdat de N2O-uitstoot van rwzi’s een aanzienlijke bijdrage levert aan de broeikasgasemissies van waterschappen (voor Amstel Gooi en Vecht is dat ongeveer 45%) en omdat rwzi’s veel energie verbruiken voor beluchting. Op de rwzi Amsterdam West hebben we een voorsprong. Daar monitoren we al drie jaar real-time de N2O emissie!
We voeren het onderzoek samen met KWR uit. Hiervoor hebben we een subsidie gekregen vanuit het Europese Horizon 2020-programma, waarin weer op diverse gebieden wordt samengewerkt met twaalf vooraanstaande Europese partners in het FIWARE4Water-project (grant agreement No. 821036).
U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.
In de onderzoekstraat implementeren we voor het eerst datascience-modellen met een unieke combinatie van real-time gemeten parameters in zowel water- als gasstromen. Bovendien passen we voor het eerst in de Nederlandse watersector het door de EU ontwikkelde open source IT-platform FIWARE toe voor de implementatie van AI. De combinatie van unieke datasets, AI en FIWARE biedt enorme kansen voor procesoptimalisatie. De datagedreven modellen vinden verbanden die door mensen niet kunnen worden vastgesteld. Hiermee bepalen we belangrijke procesparameters en kunnen we slimme efficiëntere regelingen ontwerpen, zodat we het afvalwater met een lagere N2O emissie en energiezuiniger kunnen zuiveren!
Het belangrijkste doel van de onderzoekstraat zijn de verlagingen van de N2O-emissies en het energieverbruik. We verwachten dat een jaarlijkse verlaging van 5 tot 10 kton CO2-eq door de reductie van de N2O-emissie op de rwzi Amsterdam West haalbaar is. Het verlagen van het energieverbruik zal ook bijdragen aan een duurzamere bedrijfsvoering. Onze klimaatvoetafdruk kunnen we hiermee behoorlijk verkleinen. Deze verbeteringen in de zuivering kunnen mogelijk ook bij andere Waterschappen worden toegepast.
Er wordt onderzocht waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen.
Lees meerAls beheerder van aquathermiebronnen heeft Waternet de omgevingswarmtekaart opgezet.
Lees meerWaternet is bezig met een pilot om met drones inspecties uit te voeren van circa 14.000 zonnepanelen in Nieuwegein.
Lees meerMet drones kunnen we onze assets, gevels en daken inspecteren en controleren op lekkages. En het controleren van zonnepanelen op defecten.
Lees meer