Waterschappen zetten aquathermie op de kaart
09 december 2022Vrijdag 9 december presenteren de waterschappen Amstel, Gooi en Vecht, Rijnland en Noorderkwartier de warmteomgevingskaart. Op deze kaart kunnen gemeenten in 1 oogopslag zien waar gebouwen met aquathermie kunnen worden verwarmd. Aquathermie is een alternatief voor aardgas.
Aquathermie is een techniek om op een duurzame manier warmte uit water te halen. Deze warmte wordt onder de grond opgeslagen en kan daarna verder worden opgewarmd, dankzij een warmtenet. Dit is een netwerk van leidingen in de grond, waardoor warm water stroomt. Dit water zorgt uiteindelijk voor de verwarming van woningen.
Kansrijke gebieden in kaart
Steeds meer gemeenten willen weten waar deze techniek kan worden gebruikt. Met de warmteomgevingskaart brengen de 3 waterschappen de kansrijke gebieden voor aquathermie in beeld. Gemeenten, woningcorporaties en gebiedsontwikkelaars krijgen zo in 1 oogopslag een goed overzicht van de mogelijkheden voor aquathermie.
Saskia Borgers, lid van dagelijks bestuur bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier: "Het warme water is dus als warmtebron een alternatief voor aardgas en het is zeer goed inpasbaar in de ruimtelijke omgeving. Daarbij wordt door de hoge gasprijzen het aanleggen van een aquathermie-warmtenet een steeds reëler alternatief. Vandaar ook dat gemeenten steeds vaker aquathermie in beeld krijgen bij het zoeken naar alternatieve warmtebronnen. In een waterrijke provincie als Noord-Holland helemaal.
Samenwerking is het sleutelwoord
Om aquathermie mogelijk te maken is samenwerking erg belangrijk. Want er komt meer kijken bij een aquathermie-warmtenet dan alleen het water. Het is ook belangrijk om te weten hoeveel woningen er geschikt zijn voor aquathermie En hoeveel energie die woningen nodig hebben en of er ook andere warmtebronnen beschikbaar zijn.
Sander Mager, lid van dagelijks bestuur bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is blij met de komst van de warmteomgevingskaart: “Met deze omgevingswarmtekaart kunnen we de duurzame energiebron aquathermie naar een hoger niveau tillen. We hebben nu een instrument in handen waarmee gemeente, de provincie en de betrokken waterschappen vervolgstappen kunnen zetten. Met veel gemeenten hebben we hierover al contact en denken we actief mee over de mogelijkheden van aquathermie. Met deze tool kunnen we dit nog verder uitbreiden.”
Bekijk de warmteomgevingskaart. (U verlaat deze site)