Bellenscherm in Amsterdam blijft: vangt 1 ton plastic afval per jaar
Er wordt onderzocht waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen.
Lees meerWe treffen in het water veel nieuwe en zorgwekkende stoffen aan die met het blote oog niet te zien zijn. Denk bijvoorbeeld aan hele kleine plastic deeltjes of medicijnresten. Of aan stoffen die in de landbouw worden gebruikt om gewassen te beschermen. We noemen dit microverontreinigingen.
We willen dit soort vervuiling gaan aanpakken. Want zorgen voor schoon water is een belangrijke taak van het waterschap. Microverontreinigingen zijn slecht voor het waterleven in ons gebied. En het vervuilde water stroomt uiteindelijk ook door naar de Noordzee. Het is tijd dat we hier iets aan gaan doen.
Het gaat om heel veel verschillende stoffen. En die komen op allerlei manieren in het water terecht. Medicijnresten die mensen uitplassen komen bijvoorbeeld via de rioolwaterzuivering in het water terecht. Plastic deeltjes komen in het water terecht als u fleece kleding wast, of als plastic afval uit elkaar valt.
Om microverontreinigingen aan te pakken moeten we samenwerken. Het waterschap heeft nu een plan vastgesteld, de Strategie Microverontreinigingen. Hierin staat wat het waterschap zelf gaat doen om dit probleem aan te pakken. Maar ook hoe we samen met andere partijen deze vervuiling gaan terugdringen.
Wiegert Dulfer, dagelijks bestuurder: 'Met deze strategie zetten we een belangrijke stap in de aanpak van microverontreinigingen. We hopen dat anderen ons volgen en we samen onze verantwoordelijkheid nemen. Zo zorgen we samen voor schoon water, zowel in ons ons eigen gebied als in de Noordzee.'
Naast de aanpak van microverontreinigingen doen we nog veel meer om ons water schoon te houden. U leest er alles over op onze pagina Schoon Water (U verlaat deze site).
Er wordt onderzocht waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen.
Lees meerHet gaat de komende dagen flink vriezen. Op sommige plekken is er kans op gevaarlijk ijs.
Lees meerWonen, werken en genieten in Heuvelrug, Gooi en Vechtstreek vraagt om meer aandacht voor water en natuur.
Lees meer100 jaar geleden waren de grachten erg vies. Nu kunnen we er in zwemmen. Hoe hebben we dat voor elkaar gekregen?
Lees meer