Bellenscherm in Amsterdam blijft: vangt 1 ton plastic afval per jaar
Er wordt onderzocht waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen.
Lees meerWe krijgen steeds vaker te maken met extreme regenbuien en hittegolven. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht onderzoekt samen met 15 gemeenten welke gevolgen dat in ons gebied kan hebben. Dan kunnen we ons daar beter op voorbereiden. En de gemeenten zien waar ze mee aan de slag moeten. In de online klimaatatlas zijn de knelpunten te zien.
We hebben met computers nagebootst wat er gebeurt bij extreem weer. We noemen dit een stresstest. Zo zien we wat er kan gebeuren tijdens een periode van extreme regen. Of wanneer we lange tijd te maken hebben met droogte en zeer hoge temperaturen. Zo zien we beter waar de knelpunten zijn, en welke aanpassingen er nodig zijn.
De eerste resultaten van deze test staan op agv.klimaatatlas.net (U verlaat deze site). Deze website geeft een eerste beeld. Het laat zien waar uitdagingen liggen om ons gebied klaar te maken voor het veranderende klimaat. Het waterschap gaat hier de komende tijd samen met de gemeenten meer en uitgebreider onderzoek naar doen.
Rolf Steenwinkel, bestuurder van het waterschap: ‘’Door klimaatverandering worden de zomers steeds droger en warmer en duren ze langer. Daarnaast vallen er steeds zwaardere regenbuien. Daarom is samenwerking met gemeenten op het gebied van klimaat van belang. Met het organiseren van deze test laten we deze goede samenwerking tussen het waterschap en de gemeenten zien. Het is een belangrijke stap in het beschermen van onze regio tegen extreem weer. Maar we moeten meer onderzoek doen om een volledig en juist beeld te krijgen van de opgaven die nog voor ons liggen.’’
De volgende gemeenten doen mee aan dit onderzoek:
Er wordt onderzocht waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen.
Lees meerHet gaat de komende dagen flink vriezen. Op sommige plekken is er kans op gevaarlijk ijs.
Lees meerWonen, werken en genieten in Heuvelrug, Gooi en Vechtstreek vraagt om meer aandacht voor water en natuur.
Lees meer100 jaar geleden waren de grachten erg vies. Nu kunnen we er in zwemmen. Hoe hebben we dat voor elkaar gekregen?
Lees meer