Tip 2: let op grondwater in de kelder
Let op vocht in uw kelder (of souterrain). Het kan zijn dat er grondwater of regenwater naar binnenlopen. Dat mag niet als er mensen in de kelder (kunnen) wonen.
Hoe herkent u een vochtprobleem?
- bruine vlekken op de muren (schimmel)
- behang dat loslaat
- gipsplaten met scheuren en barsten
- vochtige of natte kelders
Kelders waarin je niet kunt wonen, hoeven niet waterdicht te zijn. Wel is het belangrijk dat er voldoende frisse lucht in kan komen.
Oorzaken
Vocht of lekkage in de kelder kan verschillende oorzaken hebben:
- Het grondwater staat tijdelijk hoger, waardoor vocht de kelder binnenkomt. Zo komt u erachter dat uw keldermuur niet (meer) waterdicht is.
- De keldermuren hebben scheuren, waardoor grondwater naar binnen loopt. Verzakkingen, trillingen of bijvoorbeeld ouderdom kunnen deze scheuren veroorzaken.
- Een raam of deur in uw kelder is lek. Zo kan regenwater naar binnen komen.
- Maak een goot om regenwater op te vangen en weg te leiden. Of plaats een pomp in uw kelder. Deze ‘rioolwaterpomp’ pompt het water vanuit uw kelder terug in het riool.
Wat kunt u doen?
U kunt uw kelder anders inrichten, lees hier tips van Amsterdam Rainproof (U verlaat deze site). Ook kunt u uw kelder waterdicht maken. Dat kan een ingewikkelde en kostbare klus zijn. Vraag een aannemer om informatie. Of neem contact op met uw huurbaas.
Advies bij problemen met grondwater
Waternet geeft advies bij problemen met grondwater. Daarom meten we op veel plaatsen in Amsterdam de hoogte van het grondwater. Grondwater staat soms hoger en soms lager dan normaal:
- Als het hard en veel regent kan het grondwater tijdelijk hoger staan. Ook werk onder de grond heeft invloed op het grondwater.
- Bouwprojecten hebben vaak veel water nodig, of pompen dat juist weg. Daarom kan het grondwater tijdelijk lager staan.
Schommelingen van het grondwater zijn normaal. Maar het is belangrijk dat het grondwater niet te hoog en niet te laag staat. Anders kunnen funderingen gaan rotten en huizen verzakken.