Schonere energie
Wij willen zuinig omgaan met energie en water. Daarom hebben we als doel om op onze eigen bedrijfslocaties energieneutraal te worden.
Op onze eigen bedrijfslocaties willen we energieneutraal zijn. Dat betekent dat we zo min mogelijk energie verbruiken en dat we de energie die we verbruiken zelf opwekken. Dit doen we bijvoorbeeld door energie te besparen bij het maken van drinkwater, en we gebruiken zonnepanelen om energie op te wekken.
In Nederland willen we overstappen naar duurzame alternatieven voor het verwarmen van huizen en het koken op aardgas. Daarvoor is het nodig om aardgasvrij te worden. Dit noemen we de warmtetransitie. We werken samen met de Regionale Energiestrategie om dit te bereiken. In de regio’s Noord-Holland Zuid (U verlaat deze site), Utrecht (U verlaat deze site) en Holland Rijnland (U verlaat deze site) doen we mee aan projecten waarbij we gebouwen verwarmen en koelen met water uit rivieren, sloten en kanalen, rioolwater of drinkwater. Dit heet aquathermie.
Ook willen we warmtenetten mogelijk maken met behulp van onze kennis van ondergrondse leidingnetwerken. Wij zijn namelijk niet altijd de initiatiefnemer of eigenaar van een warmtenet.
Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waardoor warm water stroomt om huizen en gebouwen te verwarmen. We onderzoeken ook of we lagetemperatuurwarmtenetten (LT-net) kunnen gebruiken als duurzaam alternatief voor het verwarmen van gebouwen. Bij een LT-net komt het water op een temperatuur van 10° C tot 30° C het gebouw binnen en wordt het met een warmtepomp verder verwarmd. Een LT-net kan ook gebruik maken van de restwarmte van een datacentrum.
Doel
We werken aan een goede balans tussen het voldoen aan de warmte- en koudevraag en onze primaire taken op het gebied van thermische energie. Ons doel is om in 2023 energieneutraal te zijn en geen aardgas meer te gebruiken. Als het kan, willen we zelfs meer energie opwekken dan dat we verbruiken. Dat noemen we energiepositief.
Projecten
We werken aan verschillende projecten om duurzamer te worden op het gebied van energie. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
- We gebruiken energie uit drinkwater (U verlaat deze site) (TED).
- We halen thermische energie uit oppervlaktewater (TEO) naast zonne-energie en windenergie. Dit doen we bijvoorbeeld in de Sloterplas. (U verlaat deze site)
- In de Buikslotermeer gaan we woningen verwarmen met riothermie (U verlaat deze site). Dat is warmte uit het riool.
- We gaan zelf energie opwekken met 100.000 zonnepanelen en windmolens bij onze rioolwaterzuiveringsinstallatie in Amsterdam-West.
- Onze bedrijfsauto’s rijden op elektriciteit, groen gas of zelfs waterstof.
- We gaan slib drogen en opnieuw gebruiken.
- In Weesp bouwden we een rioolwaterzuiveringsinstallatie die tegen klimaatverandering kan.
- We gebruiken de omgevingswarmtekaart om snel te kunnen zien waar we gebouwen met aquathermie kunnen verwarmen.
- Met een 3D-model onderzoeken we het effect (U verlaat deze site) van het onttrekken van thermische energie aan het oppervlaktewater.
- We willen beter begrijpen hoe een koudelozing zich verspreidt in het watersysteem. (U verlaat deze site) Een koudelozing is het lozen van koud water in het oppervlaktewater. Daardoor kan de temperatuur van het water in dat gebied dalen.
- We doen onderzoek naar Tomahawk II software (U verlaat deze site) om warmtenetten sneller te kunnen ontwikkelen.