Rifkorven bij vispassage Noorder IJplas
02 januari 2017In augustus 2016 plaatste het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) tien rifkorven in de Noorder IJplas. Het zijn holle ballen van beton, met gaten. Kleine en jonge vissen schuilen erin. Zo kunnen ze moeilijk gevangen worden door roofvissen en vogels die vis eten.
Vissen moeten vrijuit kunnen zwemmen naar andere wateren. Zo kunnen ze groeien en zich voortplanten. Hindernissen zoals sluizen, stuwen, gemalen en dammen staan vaak in de weg.
De rifkorven zijn schuilplaatsen. Ze zorgen ervoor dat vissen de passage veilig kunnen oversteken. Dat geldt vooral voor kleine vissoorten die trekken. Zoals de glasaal en de driedoornige stekelbaars.
De afgelopen jaren heeft het waterschap tien vispassages aangelegd langs het Noordzeekanaal. De komende jaren volgen er meer. We doen dit samen met het Havenbedrijf Amsterdam en Rijkswaterstaat. Aannemer Bureau Waardenburg en FishFlow Innovations helpen ook. Dat laatste bedrijf heeft de korven voor Nederland ontworpen.
Vispassage in de Noorder IJplas
De Noorder IJplas is de afgelopen jaren flink veranderd. Het was vroeger een plas waar zand opgegraven werd. Nu is de plas belangrijk voor de vissen in het Noordzeekanaal.
De plas bestaat uit twee delen: een noordelijk deel en een zuidelijk deel. Het noordelijke deel is zoet. Het zuidelijke deel is deels zout. Dit komt door de invloed van het Noordzeekanaal. Dat heeft namelijk een verbinding met de Noordzee.
Tussen de twee delen van de plas hebben we nu een passage gemaakt. Dat is een soort tunnel onder water. De vissen kunnen zo op en neer zwemmen. In deze verbinding kunnen ze paaien (paren) en rusten.
We hebben op camera’s onder water gezien dat vissen dit ook doen. Wel aarzelen ze soms voor ze de verbinding binnen zwemmen. Het gevaar is dan dat roofvissen hen vangen. Snoeken en aalscholvers liggen er te wachten op hun feestmaal.
Wat is een rifkorf?
De schuilplaatsen hebben de vorm van een bijenkorf. Ze zijn hol en hebben meerdere gaten. Daar kunnen de vissen in en uit zwemmen. De korven zijn ongeveer 1 meter hoog en staan op de bodem van een meer. Ze zijn van beton en wegen 800 kilo.
De rifkorven hebben zich al bewezen als schuilplaats. Dat was tijdens een onderzoek in het Markermeer. Ze stonden er 3 jaar. We hebben toen gezien dat er veel vis in schuilt. Op plekken met rifkorven zat veel meer vis dan op plekken zonder rifkorven.
De korf is een ecosysteem (stukje natuur) op zichzelf. Er groeien algen en mosselen op. Er kruipen diertjes in rond, zoals vlokreeftjes. De korven staan in de Noorder IJplas ongeveer 1,5 à 2 meter diep.
De korven zijn onderhoudsvrij. Op de Noorder IJplas wordt nauwelijks gevaren en zwemmen is er verboden. Voor de zekerheid worden de korven gemarkeerd met een gele boei.
Geen eenvoudige klus
De plaatsing van de rifkorven was geen eenvoudige klus. Na een vaartocht vanaf de Houtribdijk werden de korven overgeladen op een vrachtauto. Daarna lieten we ze te water op een tijdelijke plaats.
Een paar dagen later liet Fishflow Innovations (U verlaat deze site) de korven afzinken op de goede plek. Dat gebeurde met een drijvend platform, speciaal gebouwd voor de Noorder IJplas.