"Ik wil laten zien hoe snel de natuur kan herstellen."
22 januari 2025Bij Waternet werken we aan een betere balans tussen mens en natuur, en dat kan niet zonder mensen zoals Bart Specken. Als adviseur biodiversiteit zet Bart zich al meer dan 23 jaar in om de waterkwaliteit in meren, sloten en grachten te verbeteren. Zijn doel? Licht in het water brengen, zodat waterplanten kunnen groeien en vissen en andere waterdieren in een gezonde omgeving leven.
Wat drijft Bart?
Bart is een watermens. Heel letterlijk zelfs. Zijn sterrenbeeld is Waterman, hij woont op de Waterweg en hij werkt al 23 jaar bij Waternet. “Bijzonder he? Het zat er bij mij ook al vroeg in. Als kind wilde ik de natuur al beschermen. Op de middelbare school hield ik een spreekbeurt over hoe het regenwoud wordt kapotgemaakt. Als ik nu terugkijk, zie ik dit als een rode draad in mijn leven. Ik heb altijd het gevoel gehad dat het belangrijk is om voor planten en dieren op te komen. Daarom ging ik ook Biologie studeren. Ik werkte al aan de waterkwaliteit voordat de Kaderrichtlijn Water (KRW) bestond. Deze richtlijn moet ervoor zorgen dat de waterkwaliteit in alle lidstaten van de Europese Unie in 2027 goed is. Dat is een grote opgave en gaat waarschijnlijk niet lukken, maar dankzij deze richtlijn wordt er wel hard aan gewerkt.
Wat doet Bart?
“Het is lastig om dingen te verbeteren”, zegt Bart. “Politieke belangen kunnen het herstel van de natuur vaak in de weg staan. Ook de boeren hebben het niet makkelijk. Veel van wat ik doe gaat over bewustwording; ik wil laten zien hoe snel de natuur kan herstellen als je er aandacht voor hebt.
De meeste mensen vinden het normaal dat het water in de sloten en grachten grijsbruin is. Maar in de natuur is het water helder en kun je de bodem gewoon zien. Nu zitten er nog te veel algen en voedingstoffen in het water, waardoor het bruin-grijs kleurt. De zwanenmossel eet algen door het water te filteren, maar dat is niet genoeg om het probleem helemaal op te lossen. Vanuit de landbouw, het riool en de zuiveringsinstallaties stroomt nog steeds fosfaat en stikstof in het water. Ook het onderhoud van sloten heeft een groot effect op de natuur in het water. Boeren die hun sloten op een natuurvriendelijke manier beheren, zien hoe snel de natuur zich herstelt.
Een blik onder water
Bart’s passie voor water gaat verder dan onderzoek en beleid; hij is ook een enthousiaste onderwaterfotograaf. “Wat ik probeer is mensen bewuster te maken van de natuur onder water,met mijn adviezen en mijn foto’s. Mijn succes is dat steeds meer mensen zien dat er bijzondere natuur onder water is, waar je pas echt van kunt genieten als het water weer helder is. Als je het eenmaal ziet (weet) ga je je er vanzelf om bekommeren.”
De zwanenmossel, foto van Bart Specken
De natuur weer terug
“Over een half jaar ga ik met pensioen. Ik hoop dat mijn opvolgers weer gaan meemaken dat de sloten er weer uitzien zoals op de oude schoolplaat van Koekkoek.”
"In sloot en plas", oorspronkelijke schoolplaat van M.A. Koekkoek
Wil jij ook een steentje bijdragen aan onze toekomst?