Voorwaarden aansluiten riool Amsterdam
Wilt u een gebouw of huis aansluiten op het riool van Amsterdam? De gemeente Amsterdam heeft hier voorwaarden voor. We hebben deze helder voor u samengevat.
Als u een aansluiting op het riool aanlegt gelden altijd de uitgebreide voorwaarden. Deze leest u in het aansluitvoorschrift rioolstelsel gemeente Amsterdam.
Lees aansluitvoorschrift rioolstelsel gemeente Amsterdam
Kunt u geen aansluiting aanvragen omdat dit volgens de voorwaarden niet kan? Laat het ons weten (U verlaat deze site). We zullen dan samen met u kijken wat mogelijke oplossingen kunnen zijn.
Voorwaarden aansluiting
- U moet zelf zorgen dat regenwater dat op uw land, huis of gebouw valt goed kan wegstromen. In de grond of naar een sloot, kanaal of ander oppervlaktewater. U mag ook het riool gebruiken. Vuil water, afvalwater, mag u dan niet mengen met regenwater.
- Hebt u een vraag over de richting van de aansluiting? Neem dan contact met ons op (U verlaat deze site).
- Op de plek waar de aansluiting uw terrein verlaat moet de buis 50 centimeter onder het wegdek zitten. Is uw gevel ook de grens van uw terrein? Dan moet u extra aansluiting aanleggen zodat de buis 50 centimeter uit uw gevel steekt.
- De aansluiting moet een doorsnee hebben van minimaal 12,5 en maximaal 16 centimeter. U moet 1 aansluiting per 600 vierkante meter dak aanleggen. Is uw dak groter? En heeft u dus meer aansluitingen nodig? Dan moet er bij de grond ongeveer 15 meter tussen de aansluitingen zitten.
- Hebt u verschillende soorten aansluitingen? Dan zijn er regels voor de ruimte die tussen de aansluitingen moet zitten op de grens van uw terrein.
50 cm - Tussen afvoerbuizen van regenwater, vuil water van huishoudens en vuil water vanbedrijven.
20 cm - Tussen afvoerbuizen voor vuil water van huishoudens met hetzelfde soort water.
80 cm - Tussen een aansluiting die water van een heel terrein afvoert en andere soorten aansluitingen. - Wilt u een aansluiting in een nieuwe wijk waar veel gebouwd wordt? Soms zijn er voor zo’n wijk andere regels. Bijvoorbeeld voor bouwen op Centrumeiland. U krijgt dan informatie van de gemeente.
Speciale voorwaarden voor binnen
Voor binnen het gebouw gelden er ook voorwaarden. Ze zijn gemaakt door gemeente Amsterdam en de NEN (U verlaat deze site).
- Zijn er meerdere woningen in het gebouw? Dan moet u het vuile water per woning afvoeren. Liggen de woningen recht boven elkaar? Dan moet u samen 1 afvoeraansluiting gebruiken.
- Vuil water van bedrijven voert u af via een aansluiting op uw terrein: een perceelaansluiting.
- Woont én werkt u in een huis? Dan is er maar 1 aansluiting nodig. Het water mag niet vuiler zijn dan dat van een huishouden.
- Soms ligt uw aansluiting lager dan het riool. Lees in de uitgebreide regels of u extra maatregelen moet nemen.
- De afvoer van regenwater moet een extra put of andere voorziening hebben die zorgt dat het water altijd weg kan. Dit heet een ontlastvoorziening.
- Wilt u een aansluiting waarmee veel water tegelijk wordt afgevoerd? Voor bijvoorbeeld een zwembad? Voorkom problemen. Neem eerst contact met ons op.
Algemene voorwaarden
- Waternet bepaalt wat deze voorwaarden precies betekenen. Staat een situatie niet in deze voorwaarden? Dan neemt Waternet een beslissing.
- Waternet bepaalt wanneer er van deze voorwaarden kan worden afgeweken.
- U mag zelf buiten uw terrein geen aansluitingen aanleggen. Of zaken die hiermee te maken hebben. Alleen Waternet mag dit.
- Het duurt minimaal 13 weken voordat uw een aansluiting op het riool heeft.
- Werkt u aan een groot bouwproject? En bent u nog niet zo ver om een aanvraag in te dienen? Dan is het verstandig om het project eerst met ons te bespreken.
- De aansluiting is niet gratis. Bekijk de kosten in de tariefregeling aanleg en beheer aansluitingen drink- en afvalwater (U verlaat deze site).
Meer weten?
Hebt u vragen over de voorwaarden? Wilt u een project eerst bespreken? Neem dan contact (U verlaat deze site) op met ons team Aansluiting en Bemetering. Of vraag een aansluiting aan op Mijn Aansluiting (U verlaat deze site).